nieuws

Jaap Hut winnaar 50e Biertapfinale

Horeca

Voor de eerste keer meedoen aan de finale van de Nationale Biertapwedstrijden en meteen winnen. Het overkwam gistermiddag Jaap Hut van café Hegeman uit het Drentse Schoonloo. Vol ongeloof sloeg hij de handen voor de ogen toen commentator Jan de Rooy zijn naam bekendmaakte. Met een minimaal verschil van slechts één punt bleef hij Ton Opgenhaffen van het Maastrichtse In de Ouden Vogelstruys voor. De derde prijs was voor H.A.M. Henkelman van Café Paternoster uit Den Bosch.

Bij de teams waren de verschillen duidelijker. Henkelman en Timmermans van café De Paternoster (’s Hertogenbosch) wonnen de wedstrijd en bleven hiermee Housmans en Cox van Dancing Housmans te Montfort voor. De derde prijs was voor de heren Van Stralen en Bodenstaff van café De Klapdeur in Rotterdam.

De 50e biertapfinale betekende dat de teams voor de laatste keer konden meedoen aan de krachtmeting op biertapgebied. Vanaf komend voorjaar zal deopzet van de wedstrijden gewijzigd worden en kunnen alleen individuen detapkraan nog hanteren op het competitieve vlak. Een enkele finalist vond hetjammer dat organisator, het Centraal Brouwerij Kantoor, de opzet wijzigt. Alwerd daar even niet om gemaald in de pauze voordat de winnaars bekend werdengemaakt.

Wie 50 wordt ziet immers Abraham. De bekende zanger met de zwartebolhoed was door het CBK bereid gevonden een optreden te verzorgen.Hoogtepunt was de aangepaste versie van Vader Abraham’s bekendste cafélied,Het kleine café aan de haven. In het bijzijn van zo’n veertigoud-biertapkampioenen, waaronder de inmiddels 89 jarige winnares uit 1954Annie de Winkel, werd vooral het refrein massaal meegezongen:

In elke straat staat zo’n heel klein cafeetje
Daar hebben mensen nog gein en plezier
In zo’n café ben je welkom dat weet je
Gegarandeerd hebben ze daar het beste bier

Reageer op dit artikel