nieuws

Amsterdam heeft eigen nachtburgemeesters

Horeca

Heeft Rotterdam er slechts één, de hoofdstad heeft nu een hele groep nachtburgemeesters. In de nacht van woensdag op donderdag mochten de acht leden van de groep Nachtwacht zich na een speciale verkiezingsbijeenkomst in Paradiso de burgervaders van alle nachtbrakers noemen.

De strijd moest zo democratisch mogelijk verlopen, met een publiek dat mocht stemmen en een heus verkiezingsdebat. De groep Nachtwacht en de zes andere kandidaten debatteerden over onderwerpen die het Amsterdamse nachtleven raken: de regels en beperkingen,de nachtcultuur en nieuwe initiatieven die de hoofdstad tussen Londen, Parijs en Berlijn weer op de kaart moet zetten.

De kandidaten zijn allen op de een of andere manier actief in het uitgaansleven. Zoals Siep de Haan, organisator van de jaarlijkse Gay Parade. Hij wilde overal de regenboogvlag uithangen in de stad. Of het ‘levende kunstwerk’ Fabiola, die het Koninklijk Paleis op de Dam aan het volk ‘wilde teruggeven’. Eelko Anceaux, eigenaar van nachtclub The Chemistry, wilde zelfs alle stadsdelen afschaffen. Uiteindelijk streek de groep Nachtwacht met de eer. De acht leden kennen elkaar al vijftien jaar uit het Amsterdamse nachtleven.

De nieuwe winnaar wil ten eerste vooral serieus worden genomen. ‘Onze eerste prioriteit is een officiële status te creëren’, zegt D. Koopman, een lid van de groep en mede-eigenaar van strandtent Solaris in Bloemendaal. Hij zegt dat het stadsdeel Centrum van Amsterdam hen al heeft ‘erkend’ als gesprekspartner. Over de plannen voor het uitgaansleven kan de groep nog weinig zeggen. ‘Het gaat niet om minder regels, maar om betere regels’, aldus Koopman.

Donderdag komt de groep al bij elkaar om te overleggen. Daar gaan ze onder meer kijken wie van hun als woordvoerder, als eerste nachtburgemeester, het gezicht naar de buitenwereld kan zijn.

Reageer op dit artikel