nieuws

Meesterkok Schmeinck schrijft meest innovatieve kookboek

Horeca

Meesterkok Angélique Schmeinck is vrijdag 28 februari tijdens de finale van de Gourmand World Cookbook Awards in de prijzen gevallen. Haar boek ‘Een mond vol kunst’ werd tijdens een gala in het Franse kasteel Chateaux de Brissac bekroond met de eerste prijs in de categorie Best Innovative Cookbook.

Voor Schmeinck, die sinds deze week met een kookrubriek op televisie te zien is in het nieuwe RTL-middagmagazine Aperitivo, kwam de bekroning als een volledige verrassing. ‘Ik had het totaal niet verwacht, er waren immers elf genomineerden in mijn categorie. De jury noemde de inhoud, het ontwerp en de fotografie van mijn boek zelfs uitzonderlijk. Deze prijs betekent veel voor mij én voor mijn schrijfactiviteiten. Om je een goed beeld te geven van de wedstrijd, kun je ze het best vergelijken met de Oscars in de filmwereld.’

De Gourmand World Cookbook Awards worden gehouden sinds 1995 en worden gezien als de enige internationale erkenning voor kook- en wijnboeken. Aan de wedstrijd deden in het totaal 3500 boeken uit 22 landen mee, verdeeld over bijna dertig categorieën.

‘Een mond vol kunst’, met foto’s van Henk Dijkman, verscheen eind 2001 en Schmeinck laat in het 208 pagina tellende boek met 22 kunstenaars raakvlakken en inspiraties zien tussen kunst en koken. Kosmos Uitgevers bv geeft het boek uit en volgens de schrijfster is de kans groot dat het boek na dit succes binnenkort in het Engels verschijnt.

Eind van dit jaar hoopt Schmeinck haar vierde kookboek op de markt te brengen. Het consument gerichte boek zal verrassende combinaties van snelle en gezonde gerechten bevatten.

Reageer op dit artikel