nieuws

Verweer tegen ijsfusie Nestlé in VS

Horeca

De Amerikaanse expansie van het Zwitserse voedingsmiddelenconcern Nestlé heeft averij opgelopen. De kartelautoriteiten in de Verenigde Staten maakten dinsdagavond kenbaar dat ze bezwaar hebben tegen de fusie van Nestlé’s Amerikaanse ijsactiviteiten met die van Dreyer’s Grand Ice Cream. Nestlé is al eigenaar van Häagen-Dazs.

Volgens de Federal Trade Commission (FTC), die met een gerechtelijke procedure de fusie kan blokkeren, krijgt Nestlé door de krachtenbundeling een te sterke positie in het dure segment van de ijsmarkt. De FTC constateert dat deze markt al erg geconcentreerd is en dat de fusie het aantal grote aanbieders van ‘premium’ ijs beperkt tot twee. Nestlé’s grootste concurrent is Unilever, dat eigenaar is van Ben & Jerry’s.

De ijsfusie zou ervoor zorgen dat Nestlé zijn belang in Dreyer’s vergroot van 23 procent tot 67 procent. Volgens de FTC krijgen de Zwitsers daarmee 60 procent van de duurdere ijsmarkt in handen. Unilever zou achterblijven met 28 procent.

Nestlé lijkt wel tot concessies bereid om de ijsexpansie in de VS te laten slagen. Het Canadese CoolBrands is bereid om een deel van de merkenportefeuille van Dreyer’s over te nemen. Ook wil Nestlé de distributie van bevroren desserts in een aantal Amerikaanse steden verkopen.

Reageer op dit artikel