nieuws

Mikael Ekman op weg naar Las Vegas

Horeca

In de sfeervolle en kleurrijke ambiance van de beurs Proeven streden ruim honderd prominente leden van de Nederlandse Bartenders Club afgelopen maandag en dinsdag om de nationale titels voor het componeren van de Lekkerste Cocktail en Longdrink van het Jaar. Winnaar van de cocktailcompetitie werd de ‘Joop Zoetemelk van de club’: Mikael Ekman. De eeuwige tweede won met zijn creatie Apple Shaker de cocktailcompetitie. De lekkerste longdrink werd geshaked door Richard Zijlstra. Zijn creatie luistert naar de naam Dirty Dolly. De overall-winnaar van beide wedstrijden, de winnaar met de hoogste totaalscore over beide competities, is Mikael Ekman. Hij vertegenwoordigt de Nationale Bartenders Club tijdens de Worls Cocktail Competition in Las Vegas in 2004.

Ekman was zeer verheugd met het winnen van de cocktailcompetitie. ‘Ik doe inmiddels al zo’n vijftien jaar mee en heb de eerste prijs nog nooit gewonnen. Collega-leden beginnen me onderhand de Joop Zoetemelk van de club te noemen. Ik was er inmiddels gewoon aan toe om te winnen’, verkondigde Ekman. Als je de staat van dienst van Ekman bekijkt is dat ook niet zo verwonderlijk. In de cocktailcompetitie werd hij maar liefst drie keer tweede, en één keer derde. De longdrinkcompetitie leverde hem twee keer een tweede prijs op, een keer een vijfde plaats en een keer een zesde plaats.

Ekman is werkzaam bij Cocktail A Go-Go, een bedrijf dat cocktailparty’s organiseert. Hij geeft zelf aan dat het publiek dat zo’n party trekt erg makkelijk is. ‘Ze zijn een dagje uit, dat werkt dan toch iets anders dan in een bar van een vijfsterrenhotel. Tijdens zo’n party let je meer op andere details. Als er bijvoorbeeld tijdens zo’n party een dame in een roze jurk bij mij een cocktail bestelt, zal ik eerder geneigd zijn om voor haar een roze cocktail voor haar shaken.’

Terugkomend op zijn creatie wil hij graag kwijt dat de smaak precies zo was alsdat hij gehoopt en gedacht had. Fris en fruitig. ‘Ik vind het belangrijk dat een cocktail een uitgesproken smaak heeft, een mooie kleur heeft en lekker ruikt. Verder houd ik altijd bij welke smaken op dit moment goed vallen in Nederland. Ik heb zelf het idee dat ik hier met de Apple Shaker aan tegemoet ben gekomen.’

Bekijk hier het recept van Mikael Ekman


Winnaar van de lekkerste longdrinkcompetitie Richard Zijlstra is werkzaam bij Eet- en drinkcafé Myrabelle op de Vijzelgracht in Amsterdam. Zijlstra is lid van de Nederlandse Bartenders Club sinds 199. Hij werd in 1996 tweede tijdens de Nationale Cocktail Competitie. Richard maakte afgelopen maandag een zeer zelfverzekerde indruk achter de wedstrijdtafel. Hij werkte zeer geconcentreerd. En als een pietje precies het betaamt, moesten de rietjes van zijn longdrink op het laatste moment toch nog worden verzet, voordat de longdrinks richting de jury gingen.

Bekijk hier het recept van Richard Zijlstra.

Ekman was zeer verheugd met het winnen van de cocktailcompetitie. ‘Ik doe inmiddels al zo’n vijftien jaar mee en heb de eerste prijs nog nooit gewonnen. Collega-leden beginnen me onderhand de Joop Zoetemelk van de club te noemen. Ik was er inmiddels gewoon aan toe om te winnen’, verkondigde Ekman. Als je de staat van dienst van Ekman bekijkt is dat ook niet zo verwonderlijk. In de cocktailcompetitie werd hij maar liefst drie keer tweede, en één keer derde. De longdrinkcompetitie leverde hem twee keer een tweede prijs op, een keer een vijfde plaats en een keer een zesde plaats.

Ekman is werkzaam bij Cocktail A Go-Go, een bedrijf dat cocktailparty’s organiseert. Hij geeft zelf aan dat het publiek dat zo’n party trekt erg makkelijk is. ‘Ze zijn een dagje uit, dat werkt dan toch iets anders dan in een bar van een vijfsterrenhotel. Tijdens zo’n party let je meer op andere details. Als er bijvoorbeeld tijdens zo’n party een dame in een roze jurk bij mij een cocktail bestelt, zal ik eerder geneigd zijn om voor haar een roze cocktail voor haar shaken.’

Terugkomend op zijn creatie wil hij graag kwijt dat de smaak precies zo was alsdat hij gehoopt en gedacht had. Fris en fruitig. ‘Ik vind het belangrijk dat een cocktail een uitgesproken smaak heeft, een mooie kleur heeft en lekker ruikt. Verder houd ik altijd bij welke smaken op dit moment goed vallen in Nederland. Ik heb zelf het idee dat ik hier met de Apple Shaker aan tegemoet ben gekomen.’

Bekijk hier het recept van Mikael Ekman


Winnaar van de lekkerste longdrinkcompetitie Richard Zijlstra is werkzaam bij Eet- en drinkcafé Myrabelle op de Vijzelgracht in Amsterdam. Zijlstra is lid van de Nederlandse Bartenders Club sinds 199. Hij werd in 1996 tweede tijdens de Nationale Cocktail Competitie. Richard maakte afgelopen maandag een zeer zelfverzekerde indruk achter de wedstrijdtafel. Hij werkte zeer geconcentreerd. En als een pietje precies het betaamt, moesten de rietjes van zijn longdrink op het laatste moment toch nog worden verzet, voordat de longdrinks richting de jury gingen.

Bekijk hier het recept van Richard Zijlstra.

Reageer op dit artikel