nieuws

Kerst onverwachte meevaller voor horeca

Horeca

Restaurants hebben met kerst veel meer gasten gehad dan was verwacht. Op het laatste moment, toen de kerstgratificatie op de giro was overgemaakt, stroomden ze alsnog vol.

Dat blijkt uit dinsdag bekendgemaakte cijfers van het Bedrijfschap Horeca en Catering. In de week van 22 tot en met 28 december hebben de restaurants 20 procent meer omgezet dan in dezelfde periode in 2002. ‘In de laatste week voor kerst kwamen de reserveringen in groten getale binnen. Mensen hebben blijkbaar gewacht tot ze het geld daadwerkelijk in de portemonnee hadden’, concludeert W. Waninge van het schap.

De toprestaurants waren al eerder volgeboekt. De late toestroom ging vooral naar de restaurants in de prijsklasse daaronder. Die verwachtten in de weken voor de kerst nog vooral lege stoelen. ‘Op het laatste moment boekten ze alsnog voor feesten, partijen en familie-etentjes.’

Niet alleen voor restaurants was de kerstweek ,,verrassend veel positiever”. De cafés draaiden 17 procent meer omzet dan in dezelfde week een jaar eerder, en de hotels deden het 6 procent beter. Overigens maakt de goede kerst het jaar niet in een klap goed. ‘De rest van het jaar was niet best. De mindere economie heeft waarschijnlijk gezorgd voor een omzetdaling van 2 procent voor de gehele horeca.’

Dat blijkt uit dinsdag bekendgemaakte cijfers van het Bedrijfschap Horeca en Catering. In de week van 22 tot en met 28 december hebben de restaurants 20 procent meer omgezet dan in dezelfde periode in 2002. ‘In de laatste week voor kerst kwamen de reserveringen in groten getale binnen. Mensen hebben blijkbaar gewacht tot ze het geld daadwerkelijk in de portemonnee hadden’, concludeert W. Waninge van het schap.

De toprestaurants waren al eerder volgeboekt. De late toestroom ging vooral naar de restaurants in de prijsklasse daaronder. Die verwachtten in de weken voor de kerst nog vooral lege stoelen. ‘Op het laatste moment boekten ze alsnog voor feesten, partijen en familie-etentjes.’

Niet alleen voor restaurants was de kerstweek ,,verrassend veel positiever”. De cafés draaiden 17 procent meer omzet dan in dezelfde week een jaar eerder, en de hotels deden het 6 procent beter. Overigens maakt de goede kerst het jaar niet in een klap goed. ‘De rest van het jaar was niet best. De mindere economie heeft waarschijnlijk gezorgd voor een omzetdaling van 2 procent voor de gehele horeca.’

Reageer op dit artikel