nieuws

Promoten matig alcoholgebruik is te riskant

Horeca

Vrouwen die dagelijks één à twee alcoholische consumpties nuttigen en mannen die twee à drie glazen alcoholhoudende drank verorberen hebben een kleinere kans op hartziekten. Zoveel is voor de wetenschappers inmiddels wel duidelijk. Toch is er geen overheid die matig drinken stimuleert en horecaondernemers vraagt hun gast tot matig alcoholgebruik aan te zetten. Het risico op misbruik is er te groot voor, zo bleek tijdens het symposium ‘Alcohol van jong tot oud’ door RNO Voeding op de Horecava op woensdagmorgen.

Matig alcoholgebruik heeft niet alleen op middelbare leeftijd een positief gezondheidseffect, maar ook op jongere leeftijd, omdat dagelijks een beetje alcohol de bloedvaten soepel houdt. Dit toonde TNO-wetenschapper Aafke Sierksma aan in haar recente promotieonderzoek. Dit onderzoek werd medegefinancierd door de drankenindustrie. Maar daarmee hield de positieve berichtgeving op.
In één avond de ‘aanbevolen’ wekelijkse hoeveelheid alcohol achteroverslaan heeft geen nut. Doorzakken geeft namelijk een grotere kans op hartritmestoornissen, aldus medicus Albert van de Wiel. Bovendien, vond Van de Wiel, er is nog niet voldoende onderzoek gedaan naar de gevolgen van alcoholgebruik op andere organen, om naar aanleiding van deze studies aanbevelingen te kunnen doen. Drie à vier glazen alcohol per dag geeft bijvoorbeeld bij vrouwen op latere leeftijd een verhoogde kans op (borst)kanker.
Ook is er sprake van individuele verschillen. Ieder menselijk lichaam is immers weer anders en reageert anders. Bovenal, zo vonden de wetenschappers, het drinken van een beetje alcohol leidt al snel tot het drinken van een grotere hoeveelheid alcoholische consumpties. Dat is al snel schadelijk op lange maar ook op zeer korte termijn.

Matig alcoholgebruik heeft niet alleen op middelbare leeftijd een positief gezondheidseffect, maar ook op jongere leeftijd, omdat dagelijks een beetje alcohol de bloedvaten soepel houdt. Dit toonde TNO-wetenschapper Aafke Sierksma aan in haar recente promotieonderzoek. Dit onderzoek werd medegefinancierd door de drankenindustrie. Maar daarmee hield de positieve berichtgeving op.
In één avond de ‘aanbevolen’ wekelijkse hoeveelheid alcohol achteroverslaan heeft geen nut. Doorzakken geeft namelijk een grotere kans op hartritmestoornissen, aldus medicus Albert van de Wiel. Bovendien, vond Van de Wiel, er is nog niet voldoende onderzoek gedaan naar de gevolgen van alcoholgebruik op andere organen, om naar aanleiding van deze studies aanbevelingen te kunnen doen. Drie à vier glazen alcohol per dag geeft bijvoorbeeld bij vrouwen op latere leeftijd een verhoogde kans op (borst)kanker.
Ook is er sprake van individuele verschillen. Ieder menselijk lichaam is immers weer anders en reageert anders. Bovenal, zo vonden de wetenschappers, het drinken van een beetje alcohol leidt al snel tot het drinken van een grotere hoeveelheid alcoholische consumpties. Dat is al snel schadelijk op lange maar ook op zeer korte termijn.

Reageer op dit artikel