nieuws

‘Winst midden- en kleinbedrijf stijgt in 2004

Horeca

Kleine en middelgrote bedrijven zullen dit jaar gemiddeld 3,5 procent meer winst draaien. Deze verwachting heeft economisch onderzoeksbureau EIM vrijdag uitgesproken. De winst stijgt door de toenemende productiviteit per werknemer. Bovendien nemen de kosten van onder andere grondstoffen af door de lage dollarkoers.

Volgens het EIM nam de winst in het midden- en kleinbedrijf in 2003 af met 1 procent. Het onderzoeksbureau verwacht dat in 2004 ook de afzet van deze bedrijven zal toenemen ‘gedragen door groei van de Nederlandse export, nu de wereldeconomie in de tweede helft van 2003 is aangetrokken’.

De werkgelegenheid zal echter niet profiteren van de gunstige verwachtingen. Het EIM denkt dat er dit jaar bijna 30.000 banen verdwijnen in het midden- en kleinbedrijf. In 2003 zijn er al bijna 75.000 banen verloren gegaan. ‘De afzetgroei in 2004 is onvoldoende om de werkgelegenheid in dit deel van het bedrijfsleven te handhaven, mede doordat de arbeidsproductiviteit nog verder groeit’, aldus de onderzoekers.

Volgens het EIM nam de winst in het midden- en kleinbedrijf in 2003 af met 1 procent. Het onderzoeksbureau verwacht dat in 2004 ook de afzet van deze bedrijven zal toenemen ‘gedragen door groei van de Nederlandse export, nu de wereldeconomie in de tweede helft van 2003 is aangetrokken’.

De werkgelegenheid zal echter niet profiteren van de gunstige verwachtingen. Het EIM denkt dat er dit jaar bijna 30.000 banen verdwijnen in het midden- en kleinbedrijf. In 2003 zijn er al bijna 75.000 banen verloren gegaan. ‘De afzetgroei in 2004 is onvoldoende om de werkgelegenheid in dit deel van het bedrijfsleven te handhaven, mede doordat de arbeidsproductiviteit nog verder groeit’, aldus de onderzoekers.

Reageer op dit artikel