nieuws

Caravans illegaal vervangen door zomerhuizen

Horeca

Op een recreatiepark in het Zuidhollandse Roelofarendsveen zijn in 2002 illegaal 74 zomerwoningen gebouwd ter vervanging van stacaravans. Dat blijkt uit een uitspraak van de Raad van State woensdag.

De gemeente Alkemade, waarin Roelofarendsveen ligt, ging er ten onrechte van uit dat de bouwer van de woningen automatisch over bouwvergunningen beschikte, omdat er al stacaravans op die plek stonden. De Raad van State stelt echter vast dat er een groot verschil is tussen zomerhuizen en stacaravans. De zomerhuizen staan er in strijd met het bestemmingsplan.

Eerder al hadden de inspecteur ruimtelijke ordening en de Vereniging Veenderpolder en Wijde Aa grote bezwaren geuit tegen de bouw van de zomerwoningen met opvallende puntdaken. Na de uitspraak is de kans op sloop van de gemiddeld 200.000 euro kostende recreatiewoningen flink toegenomen. De provincie Zuid-Holland heeft namelijk eerder laten weten de zomerwoningen niet alsnog in een nieuw bestemmingsplan te zullen legaliseren. Wel is de bouw van nog eens zestig recreatiewoningen van de baan. Overigens is sloop pas mogelijk als de gemeente Alkemade daartoe besluit of daartoe door de rechter wordt gedwongen.

De gemeente Alkemade, waarin Roelofarendsveen ligt, ging er ten onrechte van uit dat de bouwer van de woningen automatisch over bouwvergunningen beschikte, omdat er al stacaravans op die plek stonden. De Raad van State stelt echter vast dat er een groot verschil is tussen zomerhuizen en stacaravans. De zomerhuizen staan er in strijd met het bestemmingsplan.

Eerder al hadden de inspecteur ruimtelijke ordening en de Vereniging Veenderpolder en Wijde Aa grote bezwaren geuit tegen de bouw van de zomerwoningen met opvallende puntdaken. Na de uitspraak is de kans op sloop van de gemiddeld 200.000 euro kostende recreatiewoningen flink toegenomen. De provincie Zuid-Holland heeft namelijk eerder laten weten de zomerwoningen niet alsnog in een nieuw bestemmingsplan te zullen legaliseren. Wel is de bouw van nog eens zestig recreatiewoningen van de baan. Overigens is sloop pas mogelijk als de gemeente Alkemade daartoe besluit of daartoe door de rechter wordt gedwongen.

Reageer op dit artikel