nieuws

Inspecteur Michelin klapt uit de school

Horeca

Er is een crisis bij Michelin in Frankrijk nu een oud-inspecteur de vuile was over de culinaire gids heeft buiten gehangen. Fransman Pascal Remy stelt dat negentig procent van de restaurants niet jaarlijks wordt bezocht en dat het er onfris aan toe gaat bij het verdelen van de sterren. ‘De inspecteurs zijn slechts een alibi. De beslissingen worden hoofdzakelijk door de directie genomen.

In de Volkskrant is te lezen dat Remy meldt dat er binnenkort een boek verschijnt waarin hij ‘grote onthullingen’ gaat doen over Michelin. Na zestien jaar trouwe dienst bij Michelin stapte de hoofdinspecteur met zijn dagboekaantekeningen naar de directie met het plan een boek te publiceren. Na het weigeren van promotie en salarisverhoging kreeg Remy ontslag van de directie. Met als gevolg dat Remy nu uit de school klapt over Michelin.

Volgens Remy maakt Michelin in Frankrijk niet gebruik van honderd inspecteurs, zoals de Michelin-directie suggereert. Het zou gaan om slecht vijf inspecteurs. Remy: ‘Dat getal van honderd betreft het totale aantal inspecteurs in Europa’. Vijf inspecteurs loslaten op de restaurants betekent dat er jaarlijks zo’n duizend kunnen worden bezocht. Negentig procent blijft onbezocht.

Paul van Craenenbroeck, hoofdinspecteur van Michelin Benelux, spreekt van een kleine crisis in Parijs. Van Craenenbroek aan Zibb.nl/horeca: ‘Ik was toevallig vorig week in Parijs en toen kwam het ter sprake. U kunt zich voorstellen dat er een kleine crisis is wanneer iemand de vuile was buiten hangt. Het is de eerste maal in honderd jaar dat zoiets is gebeurd. Maar het is een probleem van Frankrijk, niet van ons. In de Benelux zijn we absolute clean.’

In de Volkskrant is te lezen dat Remy meldt dat er binnenkort een boek verschijnt waarin hij ‘grote onthullingen’ gaat doen over Michelin. Na zestien jaar trouwe dienst bij Michelin stapte de hoofdinspecteur met zijn dagboekaantekeningen naar de directie met het plan een boek te publiceren. Na het weigeren van promotie en salarisverhoging kreeg Remy ontslag van de directie. Met als gevolg dat Remy nu uit de school klapt over Michelin.

Volgens Remy maakt Michelin in Frankrijk niet gebruik van honderd inspecteurs, zoals de Michelin-directie suggereert. Het zou gaan om slecht vijf inspecteurs. Remy: ‘Dat getal van honderd betreft het totale aantal inspecteurs in Europa’. Vijf inspecteurs loslaten op de restaurants betekent dat er jaarlijks zo’n duizend kunnen worden bezocht. Negentig procent blijft onbezocht.

Paul van Craenenbroeck, hoofdinspecteur van Michelin Benelux, spreekt van een kleine crisis in Parijs. Van Craenenbroek aan Zibb.nl/horeca: ‘Ik was toevallig vorig week in Parijs en toen kwam het ter sprake. U kunt zich voorstellen dat er een kleine crisis is wanneer iemand de vuile was buiten hangt. Het is de eerste maal in honderd jaar dat zoiets is gebeurd. Maar het is een probleem van Frankrijk, niet van ons. In de Benelux zijn we absolute clean.’

Reageer op dit artikel