nieuws

MKB-Nederland wil actie tegen eurovervalsers

Horeca

MKB-Nederland wil dat de banken en overheid snel actie ondernemen tegen oprukkende eurovervalsers. De organisatie voor kleine en middelgrote bedrijven heeft dat geschreven in een brandbrief, die vrijdag is gestuurd naar onder meer De Nederlandsche Bank (DNB), diverse ministeries, politici en de Europese Centrale Bank.

‘We hebben te maken met een gigantische stijging van valse euro’s’, zei voorzitter Loek Hermans van MKB-Nederland. In 2002 was er sprake van 7000 vervalsingen. Vorig jaar werden 26.000 valse eurobiljetten uit de geldstroom gevist, waarvan de helft in het vierde kwartaal werd ontdekt. ‘Een onacceptabele stijging’, stelde MKB-Nederland in zijn brandbrief.

Volgens MKB-Nederland zijn de vervalsingen inmiddels zo goed, dat ondernemers en personeel ze met hun apparatuur niet meer van echte eurobiljetten kunnen onderscheiden. Hermans wil dat DNB ‘een soort keurmerk’ plakt op apparatuur die dat wel kan.

Hoewel DNB het probleem van de valse eurobiljetten ‘heel serieus’ neemt, is de centrale bank niet van plan een keurmerk in het leven te roepen. ‘We hebben in Europees verband met elkaar afgesproken dat we valsmunters niet op het spoor willen zetten’, reageerde een woordvoerder. Hij wees erop dat leveranciers hun detectieapparatuur bij DNB kunnen komen testen. ‘Dat gebeurt ook al.’

Zowel MKB-Nederland als de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) vinden dat er een fiscale regeling of subsidie moet komen voor ondernemers die detectieapparatuur aanschaffen. ‘Heel veel detectieapparatuur is inmiddels verouderd, omdat de vervalsingen sterk zijn verbeterd’, zei een RND-woordvoerster.

Hoewel de bankwereld dat voorstel afwijst, blijven MKB-Nederland en de RND ervoor pleiten dat mensen die vervalst geld inleveren een vergoeding krijgen. ‘Nu krijgen ze niets en dat leidt ertoe dat vals geld in omloop blijft’, aldus de RND.

‘We hebben te maken met een gigantische stijging van valse euro’s’, zei voorzitter Loek Hermans van MKB-Nederland. In 2002 was er sprake van 7000 vervalsingen. Vorig jaar werden 26.000 valse eurobiljetten uit de geldstroom gevist, waarvan de helft in het vierde kwartaal werd ontdekt. ‘Een onacceptabele stijging’, stelde MKB-Nederland in zijn brandbrief.

Volgens MKB-Nederland zijn de vervalsingen inmiddels zo goed, dat ondernemers en personeel ze met hun apparatuur niet meer van echte eurobiljetten kunnen onderscheiden. Hermans wil dat DNB ‘een soort keurmerk’ plakt op apparatuur die dat wel kan.

Hoewel DNB het probleem van de valse eurobiljetten ‘heel serieus’ neemt, is de centrale bank niet van plan een keurmerk in het leven te roepen. ‘We hebben in Europees verband met elkaar afgesproken dat we valsmunters niet op het spoor willen zetten’, reageerde een woordvoerder. Hij wees erop dat leveranciers hun detectieapparatuur bij DNB kunnen komen testen. ‘Dat gebeurt ook al.’

Zowel MKB-Nederland als de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) vinden dat er een fiscale regeling of subsidie moet komen voor ondernemers die detectieapparatuur aanschaffen. ‘Heel veel detectieapparatuur is inmiddels verouderd, omdat de vervalsingen sterk zijn verbeterd’, zei een RND-woordvoerster.

Hoewel de bankwereld dat voorstel afwijst, blijven MKB-Nederland en de RND ervoor pleiten dat mensen die vervalst geld inleveren een vergoeding krijgen. ‘Nu krijgen ze niets en dat leidt ertoe dat vals geld in omloop blijft’, aldus de RND.

Reageer op dit artikel