nieuws

‘Thaise kip komt via Polen alsnog Europa in

Horeca

Ondanks het importverbod van de Europese Unie is de kans groot dat er duizenden tonnen Thais kippenvlees via Polen alsnog op de Europese markt komen. Daar heeft voorzitter J. Odink van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) vrijdag voor gewaarschuwd.

De lidstaten van de EU hebben deze week besloten om het oude importverbod tot 15 augustus te verlengen. De door vogelgriep getroffen Aziatische landen hebben de uitbraak nog lang niet onder controle. Zeker achttien mensen zijn al aan het virus overleden. Thailand probeert volgens Odink toch partijen kip in het buitenland te slijten. ‘Ze gaan ermee naar de landen die er wat mee kunnen. Dat blijkt Polen te zijn.’

Het vlees wordt in dit land in een andere verpakking gestopt en doorgestuurd naar bijvoorbeeld Duitsland of Nederland, stelt de voorzitter. Nepluvi heeft hier ‘concrete aanwijzingen’ voor.

Nepluvi heeft inmiddels bij de Nederlandse autoriteiten aan de bel getrokken. Nederland heeft volgens Odink contact gezocht met Polen en Duitsland. De Duitse douane houdt extra controles aan de grens.

De lidstaten van de EU hebben deze week besloten om het oude importverbod tot 15 augustus te verlengen. De door vogelgriep getroffen Aziatische landen hebben de uitbraak nog lang niet onder controle. Zeker achttien mensen zijn al aan het virus overleden. Thailand probeert volgens Odink toch partijen kip in het buitenland te slijten. ‘Ze gaan ermee naar de landen die er wat mee kunnen. Dat blijkt Polen te zijn.’

Het vlees wordt in dit land in een andere verpakking gestopt en doorgestuurd naar bijvoorbeeld Duitsland of Nederland, stelt de voorzitter. Nepluvi heeft hier ‘concrete aanwijzingen’ voor.

Nepluvi heeft inmiddels bij de Nederlandse autoriteiten aan de bel getrokken. Nederland heeft volgens Odink contact gezocht met Polen en Duitsland. De Duitse douane houdt extra controles aan de grens.

Reageer op dit artikel