nieuws

Minister: ‘Ventilatie geen alternatief voor rookverbod in kroeg

Horeca

Ventilatiesystemen die sigarettenrook wegzuigen bieden geen garantie voor gezonde lucht in cafés. Dat heeft minister Hoogervorst (Volksgezondheid) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Hij blijft er bij dat de horeca op termijn rookvrij moet worden en dat ventilatie geen alternatief is.

Minister: ‘Ventilatie geen alternatief voor rookverbod in kroeg

Hoogervorst baseert zich op onderzoek dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en TNO in zijn opdracht hebben uitgevoerd. Volgens de onderzoekers kan ventilatie wel bijdragen aan het verminderen van gezondheidsrisico’s voor niet-rokers. Maar de ventilatiesystemen met de beste resultaten zijn te duur voor de meeste horecagelegenheden, stellen zij.

Eind vorig jaar floot een Kamermeerderheid Hoogervorst terug, omdat hij te hard van stapel liep met zijn antirookbeleid. CDA, VVD, SGP, SP en D66 vonden een rookverbod voor de horeca te ver gaan. Zij vonden het goed genoeg als cafés en restaurants afzuiginstallaties zouden installeren om klanten en werknemers te beschermen. Volgens Hoogervorst is dat geen oplossing.

Hij blijft erbij dat personeel en bezoekers van kroegen en restaurants recht hebben op rookvrije horeca. Maar wanneer het zover moet zijn laat Hoogervorst in het midden. De minister is nog steeds in overleg met de horecabranche over een stappenplan dat de sector heeft opgesteld. Naar verwachting bereikt hij nog voor de zomer een akkoord over dit plan.

Koninklijk Horeca Nederland (KHN) komt later op de dag met een reactie.

Reageer op dit artikel