Drijvend plezierfabriek Queen Mary 2 in Rotterdam

Veertien bars en clubs, een restaurant met maar liefst 1.347 stoelen en een casino waar 24 uur per dag goklustige reizigers rond de blackjack- en roulettetafels zich kunnen vermaken. Zo maar een paar feiten van de Queen Mary 2, het grootste cruiseschip ter wereld. Vandaag bezoek de drijvende plezierfabriek Rotterdam, om er zeventien uur te verblijven in de haven.

Op 8 januari dit jaar doopte de Britse koning het 632 miljoen euro kostende schip. Vervolgens begon het cruiseschip aan een ware boatshow, waarbij het flinke indruk maakte in diverse havens met een volksoploop als gevolg. Zo kwamen afgelopen weekend 300.000 mensen een kijkje nemen in de haven van Hamburg, waar de Queen Mary 2 enkele dagen lag. Vandaag is Rotterdam aan de beurt voor de varende overtreffende trap. Het Rotterdam Havenbedrijf verwacht 100.000 bezoekers.

De Queen Mary 2 is een enorme eet- en drinkonderneming. Jaarlijks consumeren gasten van het schip zo’n 230.000 flessen wijn, 1,5 miljoen cocktails en bijna 2 miljoen eieren. Verder wordt er per jaar zoveel English tea geserveerd dat er een olympisch zwembad mee te vullen is. Een van de restaurants aan boord, Brittannia Restaurant, telt 1.347 stoelen. Het is de grootste eetzaal op zee.