nieuws

Cafetaria’s houden consument voor de gek

Horeca

Eén op de vijf cafetaria’s die meedoet aan de campagne Verantwoord Frituren misleidt de consument door te zeggen dat ze frituren in plantaardige olie, terwijl ze in feite vet gebruiken. Dat zegt de Voedsel en Warenautoriteit (VWA). Plantaardige olie is beter voor de gezondheid van de patateter. De VWA kondigt maatregelen tegen de patatverkopers aan.

Twee van de drie patatbakkers bakt zijn frieten in het ongezonde harde vet, blijkt uit een onderzoek van de VWA dat donderdag verschijnt. De toezichthouder op de voedselveiligheid onderzocht vorig jaar 679 snackbars en cafetaria’s.

In de plantaardige, vloeibare olie zitten veel minder verzadigde vetzuren die hart- en vaatziekten in de hand werken omdat het cholesterolgehalte omhoog gaat. De frietbranche promoot het gebruik van de olie, maar dit is niet verplicht.

De temperatuur van het olie of vet moet nu volgens de regels beneden de 185 graden liggen. Deze grens moet volgens de VWA 10 graden omlaag, omdat beneden de 175 graden vorming van de schadelijke stof acrylamide wordt beperkt.

Voorzitter van de sector fastfood- en ijsbedrijven Maarten Colijn van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) noemt het jammer dat ‘er altijd mensen zijn, die niet bij de les blijven’. Maar volgens hem blijkt tevens uit onderzoek van de VWA dat het juist beter lijkt te gaan in de sector.

Momenteel blijkt 30 procent van de horecaondernemers te werken met gezondere vloeibare vetten of oliën. Verder overweegt nu 22 procent van de gebruikers van vast vet om over te stappen op vloeibaar frituurvet. Dat is volgens Colijn mede het resultaat van de campagne die KHN begin vorig jaar samen met VWA en het Voorlichtingsbureau Magarine, Vetten en en Olieën is begonnen.

Wilt u het hele onderzoek lezen? Download het dan hier.

Reageer op dit artikel