nieuws

katinka polderman wint 27e leids cabaret festival

Horeca

Katinka Polderman heeft zaterdag het 27e Leids Cabaret Festival gewonnen. De 23-jarige Bossche nam het in de finale op tegen Harry Glotzbach en het trio Brokstukken uit Amsterdam. De jury prees Polderman als een ,,buitengewoon oorspronkelijke theatermaakster”.

Deze editie van het festival kende volgens de jury gemiddeld een hoog niveau. Polderman won niet alleen de prijs van de jury. Ook het publiek koos haar als beste. De voorstelling van Polderman leek een demonstratie van hoe onderkoeld humor kan zijn. ,,Quasi onhandig”, omschreef de jury de cabaretière, en: ,,met haar onderkoeldheid weet ze het podium kleiner en zichzelf groter te maken.”

De denderende muziek waarmee Poldermans voorstelling opent, en een decor vol bierkratten, beloven een ruig optreden, maar niets is minder waar. Taalkundig knappe liedjes vullen het programma. ,,Een aanklacht tegen domheid”, stelt de jury. Zoals de ironische lofzang op Christina Aguilera, waarin de cabaretiere de sexy zangeres bedankt voor het terugbrengen van de positie van de vrouw tot 1509.

,,Ik ben een beetje beduusd. Ja, t’is leuk. Dat is het enige wat ik op dit moment te melden heb”, reageerde Polderman op haar overwinning, om daar na het winnen van de publieksprijs nog aan toe te voegen: ,,Nu ben ik helemaal beduusd.” De van oorsprong Zeeuwse Polderman is derdejaars studente aan de kleinkunstopleiding Koningstheaterakademie in Den Bosch. Ze liet de Amsterdammers Chris King Perryman, Arjan Smit en Korneel Evers (samen Brokstukken) en Harry Glotzbach achter zich. Deze laatste kwam met het meest traditionele programma waarin actuele onderwerpen voorbij kwamen. Hij paste het programma aan bij het laatste nieuws, maar verloor daardoor volgens de jury diepgang.

Brokstukken bracht een voorstelling vol afwisseling. ,,Professioneel theater. Intelligent gemaakte humor”, stelde de jury, maar constateerde ook hier geen diepgang. De drie finalisten spelen vanaf maart gezamenlijk in verschillende theaters in het land.

Reageer op dit artikel