nieuws

Nieuwe technieken geven aspergeteelt injectie

Horeca

Door aspergebedden te verwarmen, de afstand tussen de planten te verkleinen en er plastic folietunnels overheen te zetten kunnen per hectare twee- tot driemaal zoveel asperges worden geoogst als tot nog toe het geval was. De boerenbond in het Limburgse Helden presenteerde maandag dit nieuwe systeem, dat de concurrentiepositie van de Limburgse aspergetelers moet versterken.

De teler moet daarvoor wel ongeveer 100.000 euro per hectare investeren. De bestaande aspergeteelt is volgens de bond geen vetpot meer door toenemende concurrentie uit de lagelonenlanden. Door het nieuwe systeem kunnen de asperges maanden eerder uitlopen dan normaal.

Tot nog toe oogst de teler per hectare maximaal 9000 kilo. Dat kan tussen 20.000 en 25.000 worden, denkt de bond. Nederland telt ruim duizend aspergetelers, van wie 650 in Limburg. De hoge investering voor het nieuwe systeem is overigens alleen op te brengen voor de grote telers. De kleinere zullen verdwijnen, vreest de bond.

Reageer op dit artikel