nieuws

Wijn ziet niets in vet-tax

Horeca

Onderzoek naar de invoering van een belasting op vet voedsel is vergeefse moeite, want zo’n heffing is volstrekt onuitvoerbaar. Dat stelt staatssecretaris Wijn (Financiën) zaterdag in zijn internetdagboek.

Wijn reageert daarmee op de toezegging van minister Hoogervorst (Volksgezondheid) die vorige week aangaf bereid te zijn te bekijken of een vet-tax haalbaar is. De Raad voor de Volksgezondheid pleit daar al jaren voor in de strijd tegen het toenemende overgewicht bij vooral kinderen.

Wijn vindt een vet-tax niet de oplossing. ‘Ik kan me geen aangifteformulier voorstellen waarbij we per calorie of kilojoules een bedrag moeten heffen en innen. Ik kan me ook niet voorstellen hoe je vaststelt dat je 10 cent accijns op een Mars of 5 cent op een roze koek moet vragen.’

Een heffing roept volgens de CDA-staatssecretaris alleen maar vragen op. Bijvoorbeeld of je suiker belast als het nog suikerbiet is of als het in een taart bij de banketbakker is verwerkt. ‘Teveel vragen om op te noemen. Met als duidelijke conclusie: denk niet te snel dat belastingen een oplossing zijn, zeker niet voor slechte gewoonten.’

Reageer op dit artikel