nieuws

Consumentenbond veel positiever over fritesbakkers

Horeca

Cafetaria’s lijken langzaam maar zeker hun leven te beteren. Ze maken bij het frituren van hun friet steeds meer gebruik van relatief gezond vloeibaar vet. Dat constateert de Consumentenbond op grond van een onderzoek naar de kwaliteit van het frituurvet in vijftig cafetaria’s, patatkramen en fastfoodzaken in Nederland.

De consumentenorganisatie onderzocht onder meer hoeveel vet er in de friet zat en hoeveel daarvan ongezond was. ‘In totaal scoren 25 zaken “goed” tot “zeer goed” als het om transvet gaat. Een veel positiever beeld dan twee jaar geleden’, constateert de bond.

Desondanks maakt nog altijd de helft van de friettenten gebruik van vast frituurvet. Dat is ongezonder, maar goedkoper dan vloeibaar vet. Vast frituurvet bevat veel verzadigde vetzuren, een ongezonde vetsoort die het zogeheten LDL-gehalte (het slechte cholestrol) in het bloed verhoogt. Ook zit in vast frituurvet naar verhouding veel transvet, extra ongezond aangezien dit niet alleen het slechte LDL-cholestrol verhoogt, maar ook het goede HDL-cholestrol verlaagt.

Reageer op dit artikel