nieuws

Fransen nemen loopje met rookverbod

Horeca

Geen rookvrije plaatsen en slechte ventilatie. De Franse horeca neemt massaal een loopje met de anti-rookwetgeving. Bedrijven dienen rookvrije ruimtes te hebben, en moeten zorgen voor ventilatie en een afscheiding met de rokers.

Uit onderzoek in 800 bars, restaurants en brasseriën blijkt dat 60 procent zich niet aan de wet houdt. Een kwart zegt helemaal geen rookvrije ruimte te hebben. Nog eens 35 procent heeft geen echte scheiding aangebracht tussen een rokers en rookvrij deel.
,,De wet wordt op grote schaal genegeerd’’, concludeerde Gérard Audureau, voorzitter van de niet-rokersorganisatie DNF. ,,Zo’n 78 procent denkt dat hun zaak een rokersruimte is waar wat tafels moeten staan voor niet-rokers. Maar de wet is precies andersom bedoeld.’’
De ondernemers zien weinig heil in de wettelijke voorschriften, blijkt uit de enquête. Meer dan driekwart denkt er klanten door te verliezen. De kans op een boete (1500 euro voor de ondernemer, 450 euro voor de roker) nemen ze op de koop toe. Slechts 11 procent van de Franse horeca is geheel rookvrij. Dat zijn vooral hotels en fastfoodrestaurants.

Reageer op dit artikel