nieuws

Horecakansen in Paleis Soestdijk zeer klein

Horeca

Het plan om in Paleis Soestdijk horeca te vestigen kan op weinig bijval rekenen. Uit onderzoek blijkt dat slechts 8,8 procent van de ondervraagden het een goed idee vindt om onder meer hotelkamers te maken in het voormalige jachtslot uit 1674.

Kort na het overlijden van Prins Bernhard eind vorig jaar laaide de discussie over de bestemming van het paleis op. Een groep investeerders stond klaar om hotelkamers, zalen en filmstudio’s in het paleis te maken. De investeerders waren bereid enkele miljoenen euro’s te steken in de koninklijke woning waar Prinses Juliana en Prins Bernhard jaren woonden.

Het gebouw, sinds 1971 staatseigendom, wordt voorlopig beheerd door oud-topambtenaar Fred van der Veen van de Rijksgebouwendienst. Van der Veen is oppasser en coördinator van het onderzoek naar een nieuwe bestemming. 750 mensen namen deel aan het onderzoek.

Slechts 8,8 procent van de ondervraagden keurt het goed dat Soestdijk wordt verkocht om er vervolgens een multifunctioneel complex van te maken met zalen, hotelkamers en filmstudio’s. Ruim 30 procent ziet het liefst dat Willem-Alexander en Máxima er gaan wonen en maar liefst 42 procent vindt dat het een museum moet worden.

Reageer op dit artikel