nieuws

onderzoekscommissie komt met rapport over financieringsproblemen van Carré

Horeca

Het college van burgemeester en wethouders in Amsterdam, en in het bijzonder wethouder Belliot (Cultuur), had de gemeenteraad beter moeten informeren over de financiering van de renovatie van Koninklijk Theater Carré. Dat concludeerde een speciale onderzoekscommissie dinsdag.

In het rapport van de commissie staat dat de besluitvorming rond het oplossen van de financieringsproblemen van Carré niet transparant genoeg is geweest. Dat kwam mede doordat er te veel personen en partijen bij betrokken waren, stelt de commissie. Het onderzoek volgde na forse kritiek op Belliot, omdat het college van b en w Carré buiten de raad om een lening van 20 miljoen euro had verleend.

Het college heeft echter wel voldoende informatie gegeven om de gemeenteraad tot de conclusie te laten komen dat de financiering die in eerste instantie voor Carré was uitgetrokken niet voldoende was. Zij had dus kunnen inzien dat de kosten van de renovatie, 27 miljoen euro, niet konden volstaan met een eenmalige investeringssubsidie van 5,5 miljoen euro. Volgens de commissie was het college niet verplicht de raad op de hoogte te stellen van de lening, maar had het dat beter wel kunnen doen. Wethouder Belliot had dat inmiddels ook al toegegeven.

Verder kwam in het onderzoek de vraag ter sprake of het college van b en w inbreuk heeft gemaakt op het budgetrecht van de gemeenteraad bij het afgeven van de lening aan Carré. Volgens de commissie is dat niet het geval.

In het rapport staat ook dat het advies van de Amsterdamse Kunstraad over het Kunstenplan 2005-2008 onevenwichtig was, omdat het advies om de subsidie voor het theater te beëindigen geen inhoudelijke argumentatie heeft gekregen. Belliot besloot tegen het advies in toch een subsidie van 1,1 miljoen euro uit te keren, omdat Carré anders in financiële problemen zou komen.

De wethouder zei dinsdag dat het goed is dat de commissie nu officieel heeft vastgesteld dat het college niet met gemeenschapsgeld heeft aangerommeld en geen geld heeft verkwanseld. Ze vindt het nu tijd om door te gaan. ,,Weg met de vingertjes die wijzen en betichten.” Belliot gaf aan dat er een onderzoek komt naar hoe de relaties met Carré anders, beter en zuiverder kunnen. De gemeente zit in een lastig parket omdat zij eigenaar is van het theater en subsidie verleent. ,,Op dit moment is een en ander te veel verstrengeld.” Het streven is om dit onderzoek dit najaar af te hebben.

Reageer op dit artikel