nieuws

Suikerbonen en beschuit met muisjes

Horeca

In Noord-Brabant heeft de aftrap plaatsgevonden van het project ‘Suikerbonen & beschuit met muisjes’. ‘Suikerbonen & beschuit met muisjes’ is een Interregproject, waarin Noord- en Vlaams-Brabant en Belgisch en Nederlands Limburg samenwerken rond het thema ‘eetgewoonten tijdens sleutelmomenten in het leven tussen 1920 en 2000’.

Beschuit met muisjes, goeisoep en de Brabantse koffietafel, zo maar wat voorbeelden van gewoonten die sinds mensenheugenis verweven zijn met de Brabantse eetcultuur. Deze en nog vele andere gebruiken zijn vaak te koppelen aan geboorde, doop, eerste communie, huwelijk en overlijden. Vanuit de Leerstoel Cultuur in Brabant aan de Universiteit van Tilburg is recent onderzoek verricht naar deze sleutelmomenten. Schijndel en Gemert fungeerden daarbij als onderzoeksgebied.
De resultaten van het onderzoek zijn gepresenteerd tijdens een feestelijke presentatie in het Boerenbondsmuseum in Gemert. Naast dit onderzoek vinden ook verschillende publieksactiviteiten plaats, waaronder een receptenwedstrijd. De deelnemers worden uitgedaagd een nieuw Brabants streekgerecht samen te stellen. De prijswinnaars worden op 3 juni bekendgemaakt wanneer het kookboek ‘Brabantse heerlijkheden- eetgewoonten van toen en recepten van nu’ verschijnt.

Reageer op dit artikel