nieuws

Geslaagde Koninginnedag in Amsterdam

Horeca

Amsterdam heeft een drukke maar feestelijke Koninginnedag achter de rug. Volgens de politie bezochten ongeveer 400.000 mensen de hoofdstad. Ondanks de mensenmassa verliep het feest in een goede sfeer en zonder grote problemen, behalve wat onrust aan het eind van de avond.

Amsterdam ontwaakte zaterdagochtend wat langzaam, na een succesvolle Koninginnenacht. Hoewel de traditionele vrijmarkt, die om 06.00 uur begon, behoorlijk wat bezoekers trok, kwam de grote stroom pas in de middag op gang. Het drukste moment lag volgens een politiewoordvoerder tussen 15.30 uur en 17.30 uur. Het bezoekersaantal was iets lager dan vorig jaar, toen 500.000 mensen een feestje vierden in de hoofdstad.

In de stad concentreerde de drukte zich vooral op de grote pleinen, waar op diverse podia optredens te zien waren. De meeste mensen kwamen naar het Museumplein, waar Radio 538 voor de vijfde keer een muziekspektakel organiseerde. Daar stonden bij het optreden van populaire artiesten soms 60.000 toeschouwers, meldde de politie. Bekende artiesten als Blof, Kane, Ali B, Lange Frans en Baas B en Di-rect bouwden hier een feestje.

Op wat kleine incidenten na verliep de Amsterdamse Koninginnedag gemoedelijk. Alleen aan het eind van de avond ontstond bij de Utrechtsestraat in de buurt van het Rembrandtplein onrust. Een groep van 150 tot tweehonderd dronken jongeren belaagde de politie met blikjes, flesjes en andere voorwerpen. De mobiele eenheid greep in en verrichtte enkele charges. Een persoon raakte gewond door een beet van een politiehond. Volgens de politie keerde binnen drie kwartier de rust weer.

De politie en gemeente kijken met tevredenheid terug op het feestelijke weekeinde in de hoofdstad, dat vrijdagavond met een jubileumconcert voor de koningin op de Dam begon.

Reageer op dit artikel