nieuws

Horeca mag toeslag vragen voor contante betalingen

Horeca

Minister Zalm van Financiën denkt aan het duurder maken van betalingen met contant geld, zoals veel in de horeca voorkomt. Hij wil met de opbrengst van contante transacties het elektronisch betalen stimuleren. Dat blijkt uit antwoorden op vragen van de Tweede Kamer.

Pinnen en chippen leveren grote besparingen op in het betalingsverkeer. Als het aantal elektronische betalingen verdubbelt en daardoor het aantal contante transacties vermindert, levert dat een kostenbesparing op van 100 miljoen euro. Een deel daarvan komt terecht bij banken, een ander deel bij de horeca en detailhandel. Consumenten moeten uiteindelijk meer gaat betalen voor contante betalingen. Dat stelt Zalm in antwoord op kamervragen van PvdA-Tweede-Kamerlid Crone.

Uit recent onderzoek blijkt dat per huishouden de totale maatschappelijke kosten voor het betalingsverkeer voor consumenten uitkomen op ongeveer 400 euro. Dat is de optelsom van contact betalen, chippen, pinnen en het gebruik van een creditcard. Uit onderzoek blijkt bovendien dat bij bedragen boven 11,63 euro het betalen met chipknip en pinpas de kosten van betalingsverkeer drukt.

Reageer op dit artikel