nieuws

nederlands openluchtmuseum wint emya

Horeca

Het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem heeft afgelopen zaterdag de Europese prijs voor het Museum van het Jaar 2005 (EMYA) gewonnen. De verkiezing wordt ieder jaar in een andere Europese stad georganiseerd. Dit jaar was de prijsuitreiking in Brussel.

Volgens de jury heeft het Openluchtmuseum zichzelf ,,opnieuw uitgevonden” door ruim baan te maken voor recente ontwikkelingen in de Nederlandse samenleving. De modern ingerichte woonboerderij uit Hoogmade, die moest wijken voor de aanleg van de Betuwelijn, is daar een goed voorbeeld van. Ook roemt de jury de goede kwaliteit van de multimedia voorstellingen en de talrijke activiteiten bestemd voor alle leeftijden.

De prijs is een bronzen beeldje van Henry Moore, dat werd uitgereikt door de Belgische koningin Fabiola. Eerder ontvingen onder meer het Guggenheim Museum in Bilbao en het Victoria en Albert Museum in Londen die titel.

Vandaag vrijdag de dertiende, is het museum gratis te bezoeken. De museumdirectie heeft deze ongeluksdag voor bijgelovigen uitgekozen, omdat het thema Geloof in Nederland dit jaar centraal staat in het Openluchtmuseum. In diverse gebouwen is te zien hoe vroomheid en bijgeloof in Nederland hand in hand gaan.

Reageer op dit artikel