nieuws

Restauranthouder legt dubieuze uitspraken vast

Horeca

Een beveiligingscamera van een pizzeria in Delft heeft dubieuze praktijken van een Delftse wethouder aan het licht gebracht. Wethouder Baljé van de VVD deed in de horecazaak twijfelachtige uitspraken. Omdat de zaak gesloten was, legde een camera alles vast.

Op de videoband is te zien en te horen hoe de wethouder van economische zaken en duurzaamheid tal van uitspraken doet, die Delft nu op zijn politieke grondvesten doen schudden. Zo zegt hij via zijn mobiele telefoon onder meer tegen vermoedelijk een projectontwikkelaar: ‘Je verdient tonnen aan die grond, zodat er ook tonnen voor mij in de campagne moeten komen.’

De wethouder deed zijn uitspraken toen hij op berzoek van restauranthouder Salvator Dago van pizzeria Salvatore de zaak bezocht om te spreken over een subsidietoezegging van 40.000 euro voor Venetiaanse gondels in de Delftse grachten. Omdat de zaak op dat moment dicht was, liep de bewakingscamera.

De camera is bedoel om inbraken, diefstallen en overvallen vast te leggen. Restauranthouder Dago ontkent dat hij de opnames in het geheim heeft gemaakt. Hij zegt dat hij pas ’s avonds ontdekte dat de camera het gesprek had opgenomen.

De Italiaanse restauranthouder nodigde vorige week de fractievoorzitter van Leefbaar Delft uit om de tape met hem te bekijken. Dit nadat Baljé aankondigde per 2 juni de lokale politiek te verlaten. Burgemeester Bas Verkerk heeft vervolgens direct een intern onderzoek ingesteld.

Ook de politie bemoeit zich met de zaak. Baljé heeft inmiddels aangifte gedaan van smaad en laster. De fractievoorzitter van Leefbaar Delft heeft aangifte gedaan van corruptie.

Reageer op dit artikel