nieuws

Verdubbeling toeristenbelasting valt zeer slecht

Horeca

Hoteliers in Ommen zijn des duivels. De gemeente heeft namelijk besloten de toeristenbelasting met bijna 100 procent te verhogen. De slachtoffers vinden de verhoging buitensporig en wijzen het massaal af.

De gemeente Ommen wil dat vanaf 2006 de toeristenbelasting van 52 cent naar één euro per overnachting per persoon gaat. Het gaat hierbij om een verhoging van ruim 92 procent. ‘Het slaat alles en kan echt niet’, vindt regiomanager Peter Cruys van de Vereniging van Recreatieondernemers Nederland (Recron) in De Stentor.

Cruys: ‘Met de verhoging verwacht Ommen op jaarbasis 400.000 euro te verdienen. Raadsleden mogen dan juichend zijn over de financiële positie van de gemeente, eigenlijk moeten ze huilen over de wijze waarop die wordt gerealiseerd.’

Volgens Cruys ontbreekt het de gemeente Ommen aan enige visie op recreatie en toerisme. ‘Over het hap-snap-beleid dat nu wordt gevoerd, staat niemand te juichen. Voortdurend worden financiële tegenvallers die geen concrete meerwaarde hebben voor het toerisme afgewenteld op de sector.’

Cruys is verder van mening dat de lust bij ondernemers in de toeristische sector tot het nulpunt is gedaald. Daarnaast maakt de gemeente een enorm denkfout, aldus Cruys. ‘Het idee dat het tarief van de toeristenbelasting niet van invloed is op de omzet van de bedrijven geeft aan dat veel politici in Ommen zich onvoldoende in de sector hebben verdiept.’

Reageer op dit artikel