nieuws

Boze Vlaamse kroegbaas boycot Nederland na referendum

Horeca

Café ’t Verrek in het Vlaamse Wijgmaal, bij Leuven, boycot de komende weken alle Nederlandse producten. Uit boosheid over het ‘nee’ van Nederland tegen de Europese grondwet serveert hij de komende maand geen Nederlandse en Franse producten meer. Als vervanging komt hij met een assortiment producten uit andere EU-landen.

De ondernemer geeft eerlijk toe dat zijn actie vooral ludiek bedoeld is. ‘Behalve een paar plakjes Goudse kaas op de boterham verkocht ik toch al niks uit Nederland. Je moet het zien als een ludieke actie, die ook maar hooguit vier weken duurt. Ik wil vooral bereiken dat mensen meer over Europa gaan denken en praten. Ik wil ze wakker schudden. Want nu onthouden ze alleen de slechte dingen’, zegt café-eigenaar Arne Mortelmans in het Algemeen Dagblad.

De ondernemer heeft ook zijn zomervakantie in Frankrijk geannuleerd. Een vriend van zijn moeder was adviseur van de Europese Commissie in Brussel. Hierdoor zegt de 36-jarige Mortelmans zelf vrij goed te weten hoe Europa in elkaar zit. ‘Gisteravond hebben we er met vijf klanten nog anderhalf uur over zitten praten, gewoon hier aan de toog. Dacht je dat er één bij zat die wst dat in de Europese Landbouwraad ook gewoon ónze minister zit? Dat leg ik dan dus uit. Die grote kloof tussen Europa en de bevolking moet weg’, aldus Mortelmans.

Reageer op dit artikel