nieuws

dunya bijt spits af in reeks rotterdamse zomerfestivals

Horeca

In Rotterdam is zondag de 28e editie van het Dunya Festival gehouden. Muziek uit alle windstreken, vertellers en dichters vormden ook dit keer de basis van het wereldmuziekfestival.

Dunya is voor veel Rotterdammers een gezellig dagje naar het park bij de Euromast. Er wordt afgesproken met vrienden en via een tochtje langs de podia komen ze in contact met andere culturen. Volgens schattingen van de politie kwamen er dit jaar 220.000 mensen op het festival af, het grootste aantal sinds 1999. Vorig jaar waren het er 175.000. Er waren optredens van onder anderen de Rotterdams-Kaapverdiaanse zangeres Suzanna Lubrano en Carel Kraayenhof met Sexteto Canyengue. Thé Lau nam het slotakkoord voor zijn rekening van Poetry Park, waar alle aandacht uitging naar vertellers en poëzie. Tijdens het festival kende de stichting Poets of All Nations de Free Word Award toe aan de jonge dichter, schrijver en uitgever Azhari uit Atjeh. Azhari was er niet in Rotterdam, hij probeert na de tsunami van 26 december zijn leven in Indonesië opnieuw op te bouwen. In Azahri’s plaats ontving Sitor Situmorang de prijs voor dichters die in ernstige moeilijkheden zitten. Situmorang droeg enkele gedichten van Azhari voor.

,,De sfeer was ontspannen en relaxed”, aldus een woordvoerster van de organisatie. Wel arresteerde de politie tijdens het festival de voorzitter van het Comité Grondwet Nee, W. Bos. Hij wilde spreektijd op een podium van het multiculturele festival waar burgemeester Opstelten en minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking, CDA) een pleidooi hielden om woensdag bij het referendum voor de Europese grondwet te stemmen. Naar eigen zeggen wilde Bos een tegengeluid laten horen. Toen hij op de minister afliep werd Bos door beveiligers in de kraag gevat en overgedragen aan de politie. Na een uur op het politiebureau mocht de voorzitter weer gaan.

Dunya is het eerste van de reeks grote en kleinere Rotterdamse Zomerfestivals. Grote evenementen die nog volgen zijn bijvoorbeeld het Zomercarnaval (30 juli), Dance Parade (13 augustus) en de Wereldhavendagen (2,3 en 4 september). Nieuw is de vliegshow die stuntpiloten 12 juni boven de Maas verzorgen. Rotterdam is een van negen steden waar deze show wordt opgevoerd.

Reageer op dit artikel