nieuws

Nederlandse restaurants onvriendelijk voor gehandicapten

Horeca

Het Rode Kruis gaat de Nederlandse restaurants testen op hun toegankelijkheid voor gehandicapten. De bevindingen worden gebundeld in een boekje, dat de meest vriendelijke restaurants van het land in kaart moet brengen. Volkszanger Koos Alberts gaf gisteren het startschot voor de actie.

Op de Amsterdamse Zeedijk lukt het Koos Alberts maar moeilijk om een restaurant te vinden waar hij ongestoord kan eten. De zanger zit al jaren in een rolstoel. ‘Het is bijna overal hetzelfde. Het begint met een hoge drempel en als je pech hebt, volgt er ook nog een trap’, zegt Alberts in De Telegraaf. ‘Deuropeningen zijn vaak te smal, de tafeltjes staan nogal eens te dicht op elkaar en over het toilet zwijg ik dan nog maar’, stelt de gehandicapte zanger.

Koos Alberts is van mening dat de gemeenten in Nederland in actie moeten komen. ‘Nederland ligt in vergelijking met de Verenigde Staten ver achter. Daar is alles toegankelijk en als er een rij staat van veertig man, laten ze jou in je rolstoel zonder meer als eerste naar binnen gaan. Hier laten ze je gewoon staan’, zegt hij geïrriteerd. Het Rode Kruis hoopt met het boekje een stimulans te zijn voor gehandicapten die gezellig willen gaan uit eten. De gebrekkige toegankelijkheid van uitgaansgelegenheden draagt bij aan de toenemende eenzaamheid onder gehandicapten en chronisch zieken.

Reageer op dit artikel