nieuws

oerolfestival op terschelling trekt weer meer bezoekers dan vorig jaar

Horeca

Het openingsweekeinde van het 24e Oerolfestival op Terschelling was nagenoeg uitverkocht. Dat heeft de organisatie van het festival voor theater, muziek en beeldende kunst zondagavond op het kantoor in Midsland bekendgemaakt.

Hoeveel mensen er precies zijn geweest is niet bekend omdat ongeveer honderd acts gratis zijn. ,,We weten dus niet precies hoeveel mensen die gratis acts hebben bezocht, maar de 22.000 kaartjes voor de betaalde voorstellingen waren allemaal weg”, aldus een zegsvrouwe van het festival.

Volgens zowel campinghouders en andere ondernemers als de Oerolorganisatie is het dan ook drukker dan vorig jaar. Voor voorstellingen tijdens de komende dagen zijn nog wel kaarten beschikbaar. Jaarlijks komen er tussen de 35.000 en 50.000 bezoekers.

Oerol, Terschellings voor overal, is een laboratorium voor vooral locatietheater. Organisator Joop Mulder heeft het wel omschreven als het Holland Festival voor de nieuwe generatie theatermakers. Het hele eiland, -strand, bos, duinen, schuren of zolders- is het podium, overal kan een voorstelling plaatsvinden, zelfs op zee. Dit jaar zijn er liefst zestig locaties. Meestal ontstaan theatervoorstellingen achter gesloten deuren. Maar ook dat is bij Oerol niet per definitie het geval. De straattheatergroepen Silo en Tuig werken op het Groene Strand bij Terschelling-West bijvoorbeeld tien dagen lang aan de slotvoorstelling De Noordsvaarder van komende zondag. Publiek komt dagelijks kijken en helpt eventueeel mee.

Ook voor beeldende kunst is plaats. De vierkante vuurtoren Brandaris is behangen met levensgrote foto’s van vuurtorenwachters, close-ups van doorleefde gezichten. Het ambt van vuurtorenwachter dreigt in de nabije toekomst te verdwijnen. De wachters van de Brandaris lopen tijdens het festival vooruit op hun afscheid. Ook andere eilandbewoners die in maritieme beroepen hun geld verdienen, lieten zich portretteren. Die portretten staan in het dorpje Terschelling-West. De geportretteerden vertellen over de romantiek en de angst voor water.

De wachters krijgen ook aandacht van de actrice Claudia Jong. Bijna elke dag brengt zij in het dorpje een monoloog over een vuurtorenwachter die werd vervangen door een camera en sindsdien toegangskaartjes en souvenirs slijt aan toeristen. Het tiendaagse festival duurt nog tot volgende week zondag.

Reageer op dit artikel