nieuws

vpro viert met onder andere de lullo’s 15 jarig jubileum

Horeca

Zo’n 1400 mensen beleefden dinsdagavond in Openluchttheater Caprera in Bloemendaal weer als vanouds een avondje Jiskefet, het cultprogramma van de VPRO dat haar 15-jarig jubileum vierde met de echte fans. Een kleine selectie van onvervalste Jiskefet-typetjes kwam weer even voorbij om te vertellen hoe het ooit was met die ,,jongens van Jiskefet”.

Michiel Romeyn, Kees Prins en Herman Koch vormen al weer 15 jaar het trio Jiskefet dat lange tijd grote schare fans achter zich verzamelde. Hoogtepunten vormden onder andere de Dierenwinkel, Oboema, Debiteuren Crediteuren, de Lullo’s en het COC-schip. Zij maakten het absurdisme zoals het hoort te zijn, vooral als Oboema langskomt en een niet te volgen nummer zingt. Of wanneer hij verhaalt over zijn relatie waar geen sprake meer is van geestelijk werkverkeer. ,,Toen heb ik me vrouw wat klapjes gegeven”, zegt Oboema. In het openluchttheater werden naast sketches vooral ook oude beelden vertoond, zoals van ‘Gene zijde’ waarin een man stemmen ontdekt in radio’s, maar ook in elpees van overleden artiesten. Het jaren-vijftig-gezicht van solist Prins sprak daarin boekdelen. Je krijgt het hem niet uitgelegd dat hij onzin lult.

Live speelde het drietal de Lullo’s met onvervalste teksten als ‘heb je nog geneukt’ en ‘biertje’. Geheel onverwachts scheurden ook de twee Duitse soldaten op hun motor met zijspan voorbij. ,,Dat zag er hier vroeger heel anders uit. Waar nu die lichten staan, stonden vroeger uitkijktorens”, zegt Romeyn als Duitse soldaat. ,,Die agressieve sfeer die nu in Nederland heerst, begon eigenlijk al in ’40-’45”, weet zijn kompaan Koch.

Voor veel mensen was het te kort, want vijftien seizoenen Jiskefet leverde ontelbare afleveringen op. De lijn in het verhaal is dan ook niet te ontdekken, maar dat is ook Jiskefet: Vooral weinig lijn, maar heel veel improvisatie. Daarmee hebben de heren Romeyn, Koch en Prins hun naam hoog gehouden. Zo ook tijdens hun eenmalige jubileumvoorstelling in Bloemendaal.

Reageer op dit artikel