nieuws

Bosnië wil groeien als toeristische bestemming

Horeca

Langzaam maar zeker komt Bosnië-Herzegovina weer in beeld als toeristische bestemming voor Nederlanders. Enkele reisorganisaties en de ambassade van het Balkanland in Den Haag maakten donderdag hun plannen bekend om Bosnië als vakantieland op de kaart te zetten.

De ambassade is druk bezig met het opzetten van een pr-campagne. En voor het eerst in jaren verkopen de betere boekhandels weer reisgidsen over het land, dat nog altijd kampt met imagoproblemen als gevolg van de oorlog, waaraan bijna tien jaar geleden een einde kwam.

Buurland Kroatië staat met zijn prachtige kust alweer helemaal op de toeristische kaart, maar Bosnië heeft nog een lange weg te gaan. De politieke leiding van het land ziet in onder meer toerisme een motor voor ontwikkeling.

De ambassade van Bosnië-Herzegovina in Nederland geeft daar invulling aan. In het najaar willen de diplomaten gesprekken aangaan met grote Nederlandse reisorganisaties en andere mogelijke partners voor toeristische ontwikkeling van Bosnië. ‘Het toerisme in ons land staat nu nog in de kinderschoenen, wij willen daarin verandering brengen’, zegt E. Doric, namens de stichting Sarajevo Reiziger betrokken bij de Bosniëcampagne.

Sinds april heeft Doric de website www.sarajevoreiziger.nl in de lucht. Via deze site hoopt de 31-jarige Doric bij Nederlanders interesse te wekken voor zijn land. In 1995 vluchtte hij uit Sarajevo. Twee jaar later kwam hij in Amsterdam terecht, waar hij een opleiding volgde aan de Vrije Universiteit. Anno 2005 combineert hij zijn baan van organisatieadviseur met zijn activiteiten voor de toeristische stichting.

’Ons land heeft heel erg veel te bieden’, vindt Doric. ‘Mooie steden als Mostar en Sarajevo, cultuur met onder meer het Sarajevo filmfestival, prachtige natuur en natuurlijk wintersport op de bergen die nog werden gebruikt voor de Olympische Spelen van 1984. Die skihellingen liggen op een dik half uur rijden van Sarajevo en de prijzen zijn erg betaalbaar’.

De markt voor vakanties naar het hartvormige land is nu nog marginaal. Op de website van het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) gaven tot voor kort slechts twee bedrijven aan dat ze reizen op Bosnië verkopen. Dat aantal verdubbelde onlangs met Sarajevo Reiziger en Sindbad Wandelvakanties. Dat laatste bedrijf organiseert begin september een eerste 15-daagse wandelreis van Sarajevo naar de Kroatische havenstad Dubrovnik.

De ambassade van Bosnië-Herzegovina beaamt dat er nog veel moet gebeuren, voordat zijn land in één adem wordt genoemd met bijvoorbeeld Kroatië. ‘Wij gaan ervan uit dat vorig jaar ongeveer duizend Nederlandse toeristen in ons land zijn geweest’, zegt een medewerker van de ambassade. ‘Dat moeten er de komende jaren veel meer worden’.

Reageer op dit artikel