nieuws

gemeente wageningen zoekt voor 5 mei nieuwe publiekstrekker

Horeca

Wie een goed idee heeft om het traditionele defilé van oorlogsveteranen in Wageningen op 5 mei te vervangen, kan zich melden bij de gemeente. Het Wageningse stadsbestuur is druk op zoek naar publiekstrekker, die er voor moet zorgen dat Wageningen bekend blijft als Stad der Bevrijding.

Het gemeentebestuur heeft deze week alle inwoners van Wageningen en anderen opgeroepen om mee te denken over een nieuw onderdeel van de viering van bevrijdingsdag. De vele tienduizenden veteranen hebben dit jaar voor het laatst in Wageningen geparadeerd, aangezien hun defilé is verplaatst naar de nationale Veteranendag op 29 juni, de verjaardag van de overleden prins Bernhard.

Het nationaal Comité 4 en 5 Mei en het Nationaal Comité Herdenking Capitulaties (NCHC) zijn volgens de gemeente nauw betrokken bij de nieuwe invulling. Uit de oproep voor nieuwe ideeën blijkt, dat Wageningen van plan is het traditionele programma zoveel mogelijk te handhaven. De gemeente blijft de afhaalplek voor het bevrijdingsvuur voor heel Nederland. Ook het jaarlijkse symposium over de betekenis van vrijheid en de herdenkingsdienst met vlagvertoon van alle oud-strijders blijft bestaan. ,,De betrokkenheid van Wageningen bij 4 en 5 mei is inmiddels legendarisch. Wageningen heeft een verantwoordelijkheid om het thema vrijheid levend te houden. In het verleden is in Wageningen de vrede getekend en Wageningen voelt de verplichting om op deze historische plek het belang van vrede en vrijheid te blijven benadrukken”, aldus een verklaring van de gemeente.

Voor mei 2006 gaat de gemeente een herdenkingsplaquette voor prins Bernhard plaatsen op het 5 Meiplein. Op een andere plek in de stad komt een door Hanshan Roebers ontworpen vuurzuil te staan, waarin het bevrijdingsvuur eeuwig brandt.

Reageer op dit artikel