nieuws

Heineken neemt Russische brouwer over

Horeca

Heineken heeft zijn activiteiten in Rusland verder uitgebreid. De bierbrouwer neemt het in St. Petersburg gevestigde Stepan Razin over. Dat heeft Heineken woensdag nabeurs bekendgemaakt.

Heineken betaalt de overname in contanten. Over de prijs doen beide partijen geen mededelingen, maar analisten schatten het bedrag op ergens tussen 150 en 250 miljoen euro.

Met Stepan Razin brengt Heineken zijn marktaandeel in Rusland op 10 procent, met een productievolume van meer dan 8 miljoen hectoliter per jaar. De afgelopen jaren bouwde de Nederlandse brouwer in Rusland via kleine overnames (Patra, Sobol, Shikan) een marktpositie van 8 procent op. Daarmee neemt Heineken de derde plek in. De eerste plaats (marktaandeel 36 procent) is voor BBH, dat in handen is van het Britse Scottish & Newcastle en het Deense Carlsberg. Daarna volgt het Belgische InBev met een marktaandeel van 16 procent.

Rusland geldt als de vijfde biermarkt ter wereld. Bier wint er bovendien terrein. Vooral jongeren kiezen vaker voor gerstenat en laten de traditionele wodka links liggen. Analisten schatten dat de Russische markt dit jaar 5 procent in omvang zal toenemen tot meer dan 89 miljoen hectoliter.

Stepan Razin is vooral actief in en rond St. Petersburg. Heineken wordt na de overname in de voormalige tsarenstad de belangrijkste partij en bekleedt in het noordwesten van Rusland de tweede plek. De aanwinst kent een capaciteit van 2,3 miljoen hectoliter en voert in de noordwestelijke regio naast Stepan Razin ook Kalinkin en Ordinar als bekende merken.

Reageer op dit artikel