nieuws

Hoger beroep in zaak dode uitgaansgebied

Horeca

De twee mannen die door de rechtbank van Leeuwarden zijn veroordeeld tot jarenlange celstraffen voor doodslag op Manuel Fetter, gaan in hoger beroep. Ook het Openbaar Ministerie heeft beroep aangetekend. Fetter werd vorig jaar september in het uitgaansgebied van Leeuwarden om het leven gebracht.

Twee weken geleden veroordeelde de rechtbank Hasan A. tot veertien jaar en Patrick van der M. tot acht jaar cel. Advocaat Canoy van Van der M. vindt dat zijn cliënt hooguit voor openlijke geweldpleging kan worden veroordeeld. Het OM hoopt in hoger beroep moord bewezen te krijgen. Voor de rechtbank eiste het OM dan ook achttien jaar tegen A. en tien jaar tegen Van der M.

Fetter werd in de nacht van 23 op 24 september 2004 met veertien messteken door A. om het leven gebracht in het uitgaansgebied in Leeuwarden. Kort daarvoor had hij de mannen aangesproken over het kapot gooien van een bierflesje. Van der M. zou op Fetter hebben ingeslagen.

De afdeling Leeuwarden van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) blies na het incident het project ‘Nee! tegen geweld’ nieuw leven in. Dat project begon na de dood van Meindert Tjoelker in 1997. Tjoelker werd in Leeuwarden doodgeschopt nadat hij enkele jongens had aangesproken omdat zij fietsen vernielden.

De gemeente Leeuwarden, de politie en de horeca in de stad probeerden met ‘Nee! tegen geweld’ de veiligheid te verbeteren na het voorval. ‘Door wisselingen van mensen binnen de politie en de horeca is het project wat ingedut’, aldus voorzitter B. de Vries van de KHN-afdeling Leeuwarden destijds.

Reageer op dit artikel