nieuws

FNV en CNV samen in actie tegen cao

Horeca

Na de zomervakantie steken FNV Horecabond en CNV Bedrijvenbond de koppen bij elkaar om ten strijde te gaan tegen de nieuwe horeca cao. De vakbonden zullen horecabedrijven afzonderlijk bezoeken en ze proberen te overtuigen dat volgens de bonden de nieuwe cao slecht is.

Volgens FNV en CNV is de onlangs afgesloten cao slecht voor horecamedewerker. Volgens de bonden wordt met de nieuwe overeenkomt de klok veertig jaar teruggedraaid. Het steekt de twee bonden dat de derde en verreweg kleinste bond, De Unie, akkoord is gegaan met het eindbod van Koninklijk Horeca Nederland (KHN). Hiermee werd een nieuwe cao een feit. Voor CNV en FNV reden om over een paar weken met horecabedrijven te gaan praten. ‘Zowel met de cowboys als met de bedrijven die het netjes doen gaan we praten’, aldus CNV-voorzitter Jaap Jongejan in De Telegraaf.

Jongejan illustreert aan de hand van een voorbeeld de volgens hem slechte cao. ‘Onze juridische afdeling werd gisteren gebeld door een vrouw die bij McDonald’s werkt. Zij had alles al geregeld voor haar zwangerschapsverlof, maar volgens de nieuwe cao krijgt ze twee weken minder. McDonald’s beroept zich daarop, dus de vrouw moet nu twee weken langer werken’, aldus Jongejan in De Telegraaf.

Het is slechts één onderwerp waarmee CNV en FNV de nieuwe cao van tafel vegen. Verder hekelen de bonden het verdwijnen van de nachttoeslag, het niet meer betalen van overwerk en de daling van de jeugdloontabellen met 5 procent. ‘In het totaal is de cao op wel vijftien punten achteruitgegaan. Je bent als werknemer nu overgeleverd aan de goodwill van de werkgever. Veel bedrijven zullen het netjes doen, maar genoeg ook niet. De bedrijven die de cao altijd proberen te ontduiken, krijgen hun zin’, aldus Jongejan.

Meer weten over de nieuwe cao? Bekijk dan hier het uitgebreide overzicht met alle belangrijke veranderingen.

Reageer op dit artikel