nieuws

Heineken koopt Russische brouwer

Horeca

Heineken neemt het in Cyprus gevestigde Ivan Taranov Breweries (ITB) over, eigenaar van drie brouwerijen in Rusland. Het Nederlandse bierconcern breidt daardoor zijn aandeel op de Russische biermarkt uit van 10,6 procent naar 14 procent. Dat heeft Heineken woensdag bekendgemaakt.

Beide bedrijven zwijgen over de overnamesom, die Heineken in contanten voldoet. Het Russische dagblad Kommersant had dinsdag al gemeld dat de overname aanstaande was. De krant noemde een koopprijs van 560 miljoen dollar (455 miljoen euro).

Onderdeel van de transactie is dat Heineken de optie krijgt om ook de distributiepoot van ITB te kopen, dat verspreid over Rusland 23 bedrijven omvat. Heineken verwacht dat de transactie in september definitief kan worden afgerond. De overname draagt positief bij aan de winst in 2006, verwacht het concern.

Door de overname versterkt Heineken zijn derde plaats op de Russsiche biermarkt. Rusland geldt als de vijfde biermarkt ter wereld. De groeipotentie is volgens Heineken veelbelovend. Bier wint vooral aan populariteit onder jongeren, die zich afkeren van de traditionele wodka.

Heineken breidt zich augustus 2004 zijn marktaandeel in Rusland gestaag uit. De voorlaatste overname was vorige maand, toen het concern een overeenkomst sloot om Baikal Beer Company uit Irkoetsk te kopen.

Heinekens productievolume in Rusland komt met ITB in de gelederen op meer dan 11,4 miljoen hectoliter. De brouwerijen van ITB, dat onder meer in licentie Bavaria en Königsberg produceert, zijn gevestigd in Kaliningrad, Novotroitsk en Khabarovsk.

Reageer op dit artikel