nieuws

Horecazaak met illegale werknemer vaak weer in de fout

Horeca

Van de cafés en restaurants die vorig jaar zijn betrapt op illegale werknemers, is vier op de tien daarna opnieuw in de fout gegaan. Dat heeft de Arbeidsinspectie maandag gezegd.

Tijdens een onderzoek vorig jaar trof de Arbeidsinspectie bij 30 procent van de geïnspecteerde horecabedrijven illegale werknemers aan. Bij vervolgcontroles bleek dat 40 procent van de beboete ondernemingen nog steeds de wet overtrad.

De Arbeidsinspectie controleerde vorig jaar 1260 zaken. Daarbij werden 1370 illegale werknemers aangetroffen, waarvan 32 procent ook illegaal in Nederland verbleef. De dienst noemt het onderzoek ‘niet representatief voor de hele horecasector’.

Uit de controles tussen 2001 en 2004 blijkt dat Chinese restaurants zich het vaakst schuldig maken aan illegale arbeid. ‘Bij 53 procent van de controles daar was het mis. Datzelfde gold voor 29 procent van de gecontroleerde Indiase eetzaken.’

IJssalons blijken de laatste jaren de minste illegale werknemers in dienst te hebben. Gemiddeld 7 procent van de gecontroleerde bedrijven overtrad de wet.

Reageer op dit artikel