nieuws

Hotels profiteren van ontruiming bezette gebieden

Horeca

De ontruimingen van de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever in Israël blijken een goudmijn voor hotels. De regering van premier Sharon brengt het grootste deel van de verwijderde kolonisten namelijk onder in hotels elders in het land.

De autoriteiten hebben intussen circa drieduizend hotelkamers geboekt. Het gaat vooralsnog om zo’n vijfhonderd families, afkomstig uit de Gazastrook. Nu de ontruiming van de Westelijke Jordaanoever is begonnen, kan dit aantal nog flink oplopen. Hoe lang de kolonisten in de hotels verblijven, is niet bekend. De autoriteiten schatten in dat dit zeker een paar maanden zal duren.

Ondanks de gastvrijheid en luxe in de hotels zien veel kolonisten op tegen het leven in een hotel. ‘Het zal heel moeilijk worden om met zeven kinderen te leven in een hotel’, aldus de 40-jarige Rivka Saffer in The Jerusalem Post. Uit onderzoek van Haifa Universiteit blijkt dat 59 procent van de kolonisten uit Gush Katif zich flinke zorgen maken over hun toekomst. Van hen denkt driekwart er financieel op achteruit te gaan. Van de ondervraagden droomt 54 procent in een hotelbed over de ontruiming of heeft last van nachtmerries.

Reageer op dit artikel