nieuws

Nieuwe wijnlanden rukken verder op

Horeca

De concurrentie voor Franse wijn in Nederland wordt steeds groter. Zo is wijn uit Zuid-Afrika in acht jaar tijd opgerukt van een zevende plaats tot een tweede, nog voor wijnlanden als Spanje en Italië. In 1996 kwam meer dan 45 procent van alle wijnimport uit Frankrijk. Vorig jaar daalde dat percentage tot iets minder dan 40.

Dat blijkt uit een maandag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 1996 kwam minder dan 5 procent van alle wijnimport uit Zuid-Afrika. Tegenwoordig schommelt dat percentage rond de 13. Ook wijn uit Chili en Australië doet het goed. Het aandeel van Chileense wijn verdubbelde en de import uit Australië verviervoudigde. Wijn uit Italië en Spanje verloor terrein.

Nederlanders zijn meer wijn gaan drinken. In de periode van 1996 tot 2003 nam het verbruik toe met 2,5 liter tot 20 liter per persoon. De goedkoopste wijnen komen uit Duitsland en Zuid-Afrika met een gemiddelde prijs van 1,57 euro per liter. De duurste wijn komt uit Portugal met een gemiddelde prijs van 3,22 euro per liter.

Reageer op dit artikel