nieuws

Vier jaar cel voor dood discobezoeker

Horeca

De rechtbank in Zutphen heeft de 19-jarige Richard M. uit Doetinchem veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. De man gaf op 30 januari zijn 20-jarige plaatsgenoot Raun Leisink na afloop van een avondje stappen in discotheek De Radstake in Heelweg een klap in het gezicht. Het slachtoffer viel achterover op het asfalt en overleed twee dagen later in het ziekenhuis aan schedel- en hersenletsel.

Het Openbaar Ministerie had zes jaar celstraf geëist voor het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, met de dood tot gevolg. De rechtbank achtte opzet echter niet bewezen en veroordeelde M. voor mishandeling, met de dood tot gevolg.

M. liet die avond in en rond discotheek De Radstake in Heelweg in Gelderland een spoor van geweld achter zich. Hij deelde geheel willekeurig verschillende klappen uit aan voor hem onbekenden. De rechtbank achtte daarom ook openlijke geweldpleging en een poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel bewezen. Wel achtten de rechters M. iets verminderd toerekeningsvatbaar.

De rechtbank noemde de daad van M. er een van zinloos geweld en hoopt dat van de straf een afschrikwekkende werking uitgaat. Deskundigen achtten de kans op herhaling groot als de Doetinchemmer onder invloed van alcohol en andere verdovende middelen is. Officier van justitie J. Buttinger noemde M. tijdens de zitting twee weken geleden ‘een wandelende agressieve tijdbom die een spoor van geweld achter zich heeft gelaten’.

Vrienden en familie van het slachtoffer hebben samen met de disco-eigenaar het initiatief genomen voor een gedenkteken voor het slachtoffer. Hiervoor is een kunstenares in de arm genomen. De sculptuur ‘Remember’ wordt komende vrijdag onthuld.

Reageer op dit artikel