nieuws

vrachtwagenlift voor amsterdamse schouwburg

Horeca

De Stadsschouwburg in Amsterdam neemt vanaf dit seizoen een enorme lift in gebruik, waarmee complete vrachtwagentrucks met aanhanger naar de Grote Zaal kunnen. Op die manier komen decorstukken makkelijk op hun plek terecht. Volgens directeur M. Daamen is het, met afmetingen van 16,5 meter lang bij 3,5 meter breed, de grootste inpandige lift van Nederland.

Het maximum hefvermogen van de lift is 24 ton en hij gaat 5,22 meter de lucht in. De installatie van het gevaarte, direct naast de artiesteningang aan de Marnixstraat, maakt deel uit van de uitbreidingsplannen van de Stadsschouwburg en de Melkweg. Door de vrachtwagenlift kunnen de voorstellingen tijdens de bouw van de nieuwe zaal gewoon doorgaan. De werkzaamheden hiervoor beginnen eind september.

De firma Lodige heeft de lift gemaakt. Volgens Daamen was het nog wel even lastig om Monumentenzorg ervan te overtuigen zo’n modern bouwsel in het historische gebouw te plaatsen. ,,Het was een flinke ingreep in het pand, maar het valt aan de buitenkant helemaal niet op. Het is volledig in de stijl van 1894.”

Reageer op dit artikel