nieuws

Amstelbrouwerij Curaçao sluit deuren

Horeca

De Antilliaanse Brouwerij op Curaçao stopt per direct met het brouwen van Amstel-bier en legt zich vanaf vandaag toe op de distributie van Heineken, Amstel en Amstel Bright.

Grootaandeelhouder Heineken en lokale aandeelhouders besloten dat vrijdag tijdens een bijzondere vergadering van aandeelhouders op aanraden van de directie en de raad van commissarissen. Om de verliesmakende brouwerij draaiende te houden, was er volgens directeur Gilmar Winklaar een investering nodig van 4 miljoen gulden en had met name Heineken daar bezwaar tegen. De lokale aandeelhouders waren verdeeld.

De sluiting van de productie-afdeling kost 55 van de ruim honderd banen. Het bedrijf stopt met brouwen, omdat het zonder overheidssteun niet kan concurreren met de veel grotere bierproducenten in de regio, zoals Polar uit Venezuela, terwijl marktprotectie van andere landen het moeilijk maakt om de afzetmarkt te vergroten.

Directeur Gilmar Winklaar en de Antilliaanse regering voerden maandenlang intensief overleg over ondersteunende maatregelen, maar bereikten geen overeenkomst. Winklaar wilde onder meer een garantie dat het bedrijf gedurende tien jaar slechts 50 procent accijns zou hoeven te betalen, dat de illegale import van het goedkopere Polar harder zou worden aangepakt en dat dit beleid niet zou worden gewijzigd na de parlementsverkiezingen in januari.

De regering wil echter voorkomen dat er maatregelen worden ingevoerd die in strijd zijn met het vrijemarktprincipe en internationale handelsverdragen. Zij stuurde vrijdagmorgen een brief aan de directie met de toezegging dat de verzochte maatregelen zouden worden uitgevoerd, zodra de raad van advies en het parlement akkoord zouden gaan. ,,We doen alles wat tot onze mogelijkheden behoort om te vermijden dat er ontslagen vallen”, zei minister van Financiën Ersilia de Lannooy.

Maar directeur Winklaar vindt de beloftes te vaag. ,,We hebben niets aan bewoordingen als ‘we zullen proberen’. We willen harde garanties. Doorgaan onder de huidige omstandigheden leidt tot faillissement”, aldus Winklaar in een telefonische toelichting. De Antilliaanse brouwerij, die vorig jaar 60.000 hectoliter bier brouwde, maakt al sinds 2003 geen winst meer en voor 2005 wordt een verlies van vijf miljoen Antilliaanse gulden verwacht. Begin jaren negentig brouwde de brouwerij nog 190.000 hectoliter per jaar. De brouwerij garandeert dat de Amstel die vanuit Nederland wordt geïmporteerd hetzelfde zal smaken als de Amstel die lokaal van ontzilt zeewater werd gemaakt.

Alle nieuwsberichten gratis in uw mailbox

Headlines horecanieuws gratis op uw website

Terug naar homepage

Reageer op dit artikel