nieuws

Bierklokkenluider: koop bier in supermarkten

Horeca

Horecaondernemer Rob Freriks vindt dat hoog tijd is dat bierbrouwers worden aangepakt. De eigenaar van Drink-k-eet in Enschede trok in 1997 al aan de bel over vermeende onderlinge prijsafspraken tussen bierbrouwers. Inmiddels is er een officiële aanklacht van de Europese Commissie tegen Grolsch, Heineken, Bavaria en Inbev.

‘Het moet eens afgelopen zijn met die onderlinge afspraken’, zo trekt eigenaar Freriks van Drink-k-eet flink van leer in de regionale krant De Twentsche Courant/Tubantia. ‘We hebben in Europa een vrije marktsituatie afgesproken met transparante prijzen.’

Freriks huurt zelf een cafépand van Dommelsch en is daarmee verplicht het bier tegen een vaste prijs af te nemen. Maar hij vindt het aantrekkelijker om het bier in supermarkten te kopen. ‘Ik verkoop kratten vol flesjes ijskoude Warsteiner. Of dat wel mag? Luister, als een brouwerij zich bij voortduring met strafbare feiten bezighoudt, waarom zou ik dan niet ondeugend mogen zijn?’, aldus Freriks in De Twentsche Courant/Tubantia.

Eind vorige week maakte de kartelspeurder van de Europese Commissie bekend dat bierdrinkers mogelijk jarenlang te veel hebben betaald doordat de vier grootste Nederlandse brouwers onderling prijsafspraken hebben gemaakt. De brouwers zijn officieel in staat van beschuldiging gesteld en hebben twee maanden de tijd om zich te verdedigen.

Reageer op dit artikel