nieuws

Bisdommen willen geen disco in kerken

Horeca

Steeds meer bisdommen hekelen horeca als herbestemming in leegstaande kerken. Ze vinden het beter een kerk te slopen, dan er een disco of restaurant in te vestigen. Dat blijkt uit een rondgang langs diverse bisdommen door De Volkskrant.

De bisdommen hanteren verschillende regels over de herbestemming van kerken. Zo is het bisdom Den Bosch in principe tegen herbestemming. Het bisdom wil alleen kerken behouden als ze een kerk- of kapelfunctie vervullen.

‘Roermond’ is voor sloop van leegstaande kerken in buitenwijken en kijkt daarbij of eerst een ander christelijk kerkgenootschap interesse heeft in het kerkgebouw. Bisdom Breda is onder strenge voorwaarden voor herbestemming, zolang er maar geen horecazaak of discotheek wordt gevestigd.

Aanleiding voor ophef over de herbestemming van leegstaande kerken is een disco in de Augustijnenkerk in Maastricht. ‘Die kerk was eerst het repetitielokaal van zangvereniging de Mastreechter Staar. Nu is er een discotheek gevestigd. Sindsdien heeft het bisdom regels gesteld aan herbestemming’, aldus Gijsbrecht Dieteren van het bisdom Roermond in De Volkskrant.

Alle nieuwsberichten gratis in uw mailbox

Headlines horecanieuws gratis op uw website

Terug naar homepage

Reageer op dit artikel