nieuws

Controle bij horecazaken in centrum Amsterdam

Horeca

Veertig tot vijftig medewerkers van de gemeente, politie, de Belastingdienst, Arbeidsinspectie en Voedsel en Waren Autoriteit hebben donderdagmiddag een grote controleactie gehouden bij ondernemers, waaronder veel horecazaken, op de kop van de Nieuwendijk in het centrum van Amsterdam.

Zij controleerden of de bedrijven aan de wetten en regels voldoen. Op de Korte Nieuwendijk in Amsterdam wemelt het van de budgethotels, seksshops, fastfoodrestaurants, smartshops en coffeeshops. Bij sommige van deze bedrijven is de exploitatie ondoorzichtig, zijn er regelmatig wisselingen van eigenaar of is er weinig klandizie. Daarnaast is het vaak onduidelijk wat er op de bovenverdiepingen gebeurt en is er sprake van veel achterstallig onderhoud, wat de straat een verloederde uitstraling geeft.

Door de kenmerken van deze ondernemers valt de Korte Nieuwendijk volgens de gemeente onder het begrip ‘vrijplaats’. In december ondertekenden de gemeente, politie, justitie en staatssecretaris Wijn van Financiën een overeenkomst om vrijplaatsen makkelijker te kunnen aanpakken. Hierbij ging de gedachte vooral uit naar woonwagencentra, belwinkels, prostitutiebedrijven en casino’s.

Op basis van deze afspraak heeft het stadsdeel Amsterdam-Centrum nu de actie op de Nieuwendijk in gang gezet. Het stadsdeel werkte samen met het gemeentelijke Van Traa-team, dat onderzoek doet naar de georganiseerde criminaliteit in de hoofdstad. Ambtenaren van het stadsdeel keken vooral of de vergunningen en reclame-uitingen in orde waren en of ondernemers zich houden aan het bestemmingsplan.

De Arbeidsinspectie controleerde op zwart werk, de Belastingdienst checkte of ondernemers niet knoeiden met de financiële administratie en de politie controleerde vooral op de aanwezigheid van illegale vreemdelingen. De Voedsel en Waren Autoriteit bekeek de veiligheid van voedsel en consumentenproducten. Bij overtredingen grepen zij direct in.

Reageer op dit artikel