nieuws

Geweigerd Rotterdams raadslid: ‘horeca discrimineert

Horeca

Horecaondernemers in Rotterdam discrimineren nog steeds, ondanks veel aandacht voor dit onderwerp. Daarnaast is de klachtenprocedure bij het melden van discriminatie van horecazaken te gecompliceerd. Dat zegt PvdA-raadslid Matthijs van Muijen in het AD, die onlangs zelf in gezelschap van buitenlandse vrienden werd geweigerd.

Van Muijen zegt uit eigen ervaring te spreken. Zo werd hij zelf samen met twee allochtone mannen ondanks de toegang ontzegd bij het American Dream Café en discotheek Hollywood in Rotterdam. ‘Het zijn twee voorbeelden waaruit duidelijk blijkt dat het niet altijd goed gaat. Dan kan je aangifte doen, maar dat is weer een veel te grote stap’, aldus Muijen, die zich kandidaat heeft gesteld voor het lijsttrekkerschap van zijn partij.

Muijen doelt met zijn uitlatingen op een reactie van een groep van dertig jongeren. Die bezochten, in het kader van een verkiezing voor de beste club, horecabedrijven en keken daarbij naar het deurbeleid en veiligheid. De algemene indruk van het panel is dat de bezochte clubs op dat gebied de zaken goed voor mekaar hebben.

De huidige klachtenprocedure, waarbij dagen na de weigering een gesprek plaatsvindt met de eigenaar van het horecabedrijf, is volgens Muijen te omslachtig. Zo weigeren agenten op straat ter plekke aangiftes op te nemen. Dat kan alleen op het kantoor. Ook de bekendheid van de klachtenprocedure is onvoldoende. Muijen vindt deze regel laagdrempeliger moet worden.

Reageer op dit artikel