nieuws

Groot tekort aan frites dreigt

Horeca

In Noord-West-Europa dreigt dit jaar een tekort aan frites. Door een matige oogst met minder en kleinere aardappelen, verwacht telersorganisatie North-Western European Potato Growers (NEPG) een tekort aan grote, voor frites geschikte, aardappelen voor de industrie.

De algehele aardappeloogst valt dit jaar tegen, maakte de NEPG donderdag bekend. Op grond van de eerste proefrooiingen becijfert de organisatie een opbrengst, die ‘10 tot 15 procent’ kleiner is dan het gemiddelde van de afgelopen jaren. De plaatselijk overvloedige regenval of langdurige droogte is hiervan de oorzaak.

Volgens een woordvoerder kunnen die schattingen slechter uitvallen, wanneer de effecten van de recente plensbuien verwerkt zijn. De NEPG vertegenwoordigt aardappeltelers in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië.

Reageer op dit artikel